Städa Köket – Rengöringstips

Här kommer några rengöringstips för köket som kommer att få hela familjen att delta i processen. Vem vill inte ha ett renare kök? Köket används mest av alla rum i hela huset. Har du en stor familj, eller barn, så kan det vara en riktig utmaning att hålla detta rum rent. Min fru har faktiskt kommenterat det fler än en gång att hon känner ibland som om det enda hon gör under dagen är att städa köket. Det är en oändlig process av att laga mat och sedan städa upp efter allihop efteråt.

Involvera hela familjen i dessa rengöringstips för köket

rengöringstips för köket

Men, nu är det dags att det blir en förändring på det! Dessa rengöringstips innebär att få hela familjen involverad i inte bara själva rengöringen av köket under dagen. Utan också i processen att även hålla det rent under hela dagen. Mamma kände på det sätt hon gjorde eftersom alla bara lämnade deras glas och skålar eller vad helst annat på köksbänkarna och bordet i köket. Självklart blev de tillsagda att ”plocka undan efter sig själva”. Men det kom till sist en tidpunkt då INGEN egentligen gjorde det. Utan alla litade på att fina gamla mamma skulle göra rent efter dem. Men nu var det nog!

Alla är ansvariga för rengöringen av köket

Så ett av de bästa tips som vi kan ge dig för att hjälpa dig att få kontroll över ditt kök, och ditt liv, är att införa (eller återinföra) några regler i hemmet där ALLA är ansvariga för sin egen röra. Om de tar ut mat från kylskåpet eller skafferiet, så måste det tillbaka i kylen eller skafferiet då de är klara. Disk ska diskas, eller sköljas, eller stoppas i diskmaskinen. Köksbänkar och bord ska torkas av, och rent generellt så ska köket lämnas så som det såg ut när personen gick in i det.

Det finns ett gammalt ordspråk som lyder ”lämna alltid campingplatsen renare än när du kom”. Detta gäller även för våra kök.

Övergången var lättare än vi föreställt oss att den skulle vara. Då vi båda var lite oroliga för att vi låtit barnen (och pappa) dragit iväg så långt med att förlita sig på mammas matlagning, städning och det dagliga underhållet av att hålla köket rent. Men, det blev mycket smidigare än vi trott.  Vi satt oss ner allihop och förklarade situationen. Det kom egentligen inte en blixt från klar himmel för alla att mamma drog nästan hela lasset själv och stod till tjänst som piga till allihop. Vi var alla överens om att det inte var rättvist och vi skulle alla hjälpas åt framöver.

Så vi införde lite enkla regler för att hålla köket rent:

  1. Om du tar ut något ur skafferiet, köksskåpen eller kylskåpet ska det tillbaka till den plats det stod. Eller i soporna eller återvinningen, eller rengöras ordentligt.
  2. Om du använder ugnen, spisen eller mikrovågsugnen, och de respektive kastrullerna, stekpannorna och köksredskapen, så ska de alla rengöras efter de har använts klart.
  3. Lämna köket renare än när du kom!

Vi hade alla några återfall då vi försökte återinföra vårt personliga ansvar med att hålla köket rent. Men efter bara en vecka eller så, så hade vi redan en bra rutin. För höll vi varandra ansvariga för saker och/eller hjälpte till när vi kunde och alla njöt av att ha ett rent kök. Jag tror till och med Martha Stewart skulle blivit stolt! Men hon skulle förmodligen också ge oss några små tips och trick på hur vi skulle kunna rengöra till exempel köksbänkarna på ett bättre sätt. (hon är ju Martha i vilket fall), men vi var alla väldigt stolta över våra lösningar.

Så om du kämpar med att hålla köket rent, så kanske kan dessa rengöringstips för köket kan hjälpa även dig och din familj. Lägg inte allt ansvar på bara en person utan få alla att göra sin del i arbetet med att hålla köket rent.

Kontakta vår städfirma för billiga städtjänster i Boden för rengöringshjälp!