Silverputs – Tips på att putsa silver

Silverputs – Tips på hur du bäst polerar och rengör silver.

Du har spenderat en massa pengar för att köpa ditt vackra och eleganta silver. Men eftersom du använder det under åren så ser du att det händer saker, ditt silver blir missfärgat och matt. Missfärgningen kan definitivt vara en orsak till oro för ägare av silverföremål som är omedvetna om att det kan uppstå. Du kan dock vara trygg. Det är normalt att silver som kommer i kontakt med luft får en matt och missfärgad yta – och det är enkelt att åtgärda om du följer stegen nedan noggrant.

Använd aldrig kemikalier för att rengöra ditt silver

Innan du gör något med dina dyrbara silversmycken och silverföremål kan det vara bra att känna till några saker: Silver är inte en hård metall som järn eller stål. Det är en känslig metall som lätt kan repas om det hanteras hårdhänt. Kom också ihåg att aldrig använda kemikalier för att rengöra ditt silver. Det kan skada silvrets naturliga glans bortom all räddning.

Silver kan också skadas när det kommer i kontakt med rostfritt stål. När du förvarar ditt silver bör du förvara varje del enskilt, så den inte kommer i kontakt vare sig med annat silver eller andra metaller. Använd gärna en silverlinda eller etui.

Använd alltid en mjuk trasa eller svamp för silverputsning

När du putsar ditt silver med silverputsmedel ska du tänka på att alltid använda en rak rörelse och inte putsa i cirklar, eftersom cirkelrörelsen kan orsaka ringformade repor som förstör silvrets glans. Var också lätt på handen vid putsningen. Putsar du för hårt kan du ge ditt silver skrapmärken från trasan eller svampen du använder. Använd alltid en mjuk trasa eller svamp – du ska aldrig använda borstar, stålull, Scotch-Brite eller liknande, då de har en slipande effekt som repar silvret. Kom ihåg att, hur illa det än ser ut, så räcker det ofta med några sekunders putsning och lite silverpolish för att ditt silver ska se ut som nytt igen.

Följ gärna de här instruktionerna för silverputs, men de bästa skötselråden för ditt silver får du alltid av din guldsmed. Om du sätter värde på dina silversmycken och silverföremål, bör du följa de råd du får från din guldsmed. Det ger det bästa och snabbaste resultatet för silverputs.  Även om vi nämnde det tidigare, bör du vara försiktig med att använda kemikalier och inte låta dig frestas med att använda husmorstips som t.ex. bakpulver, för att putsa ditt silver. Det kan ge silvret allvarliga skador.

Diska silverbestick efter silverputs

Innan du diskar dina silverbestick bör du skölja dem ordentligt i varmt vatten för att avlägsna damm. Medan besticken fortfarande är varma ska du gnida in dem med silverputsmedel. Silverpolish hittar du hos guldsmeder, men också i alla affär som säljer rengöringsmedel.

Nästa steg är att försiktigt gnugga de fläckade och smutsiga partierna på dina bestick med en mjuk trasa. Gnugga några sekunder och upp till en minut, beroende på hur smutsade de är. Ju smutsigare, desto längre tid behöver du polera dem. Använd raka rörelser och undvik att gnugga i cirklar, för att inte repa silvret.

Torka silver ordentligt

Efter poleringen sköljer du av polishen med vatten. Efter att du har sköljt ditt silver i vatten, måste du torka ditt silver ordentligt. Torkning är mycket viktig eftersom silver inte bör utsättas för långvarig kontakt med fukt. Använd en mjuk trasa och om dina bestick har svåråtkomliga och känsliga detaljer kan du blåsa dem torra med en hårtork, så att du får bort fukten från alla skrymslen och vrår. Om du låter ditt silver självtorka, blir det lätt tråkiga torkfläckar av vattnet på dina bestick.

Slutligen – var noggrann med hur du förvarar ditt silver. Felaktig förvaring är den vanligaste orsaken till att silvret förlorar sin lyster. Silver ska förvaras torrt och gärna lufttätt. Använd etui eller ett tygfodral som är impregnerat med kopparsalter. Eller lägg en silikat/kiselpåse tillsammans med det ditt silver. Det förhindrar att fukt missfärgar silvret och gör att det håller sig fint länge.

Om du följer de här enkla instruktionerna för silverputs, kan du vara säker på att dina silverföremål och smycken kommer att hålla sig i perfekt skick lång tid framöver. Att polera dem två gånger om året är tillräckligt för att hålla dem i skick som nytt.

Våra städare i Boden är proffs på alla typer av rengöring!